上财经院虎高计助教授论文被经济理论国际顶尖期刊Theoretical Economics接受发表

时间:2020-03-06

日前,上财经院虎高计助教授与新加坡国立大学Chen Yi-Chun教授合作的论文“Learning by matching”被经济理论领域国际顶尖期刊、我校认定的经济学国际一类期刊Theoretical Economics接受发表。

论文研究的是在允许单边不完全信息的劳动力匹配市场上(用人单位对求职者的信息不完全了解),稳定匹配的观念以及产生匹配的市场过程。每一个求职者都有一个类型,代表其生产力、个人偏好等特征;相应的是用人单位关心他们能够雇佣到什么类型的求职者。一个用人单位所拥有的关于求职者的信息被描述为在所有求职者类型组合上的一个划分。不同的用人单位可以掌握不同的信息。

基于这样的信息描述,研究人员提出了一个稳定性观念。匹配稳定性除了传统的个体理性(individual rationality)和无潜在重配(no blocking pair)两个要求外,还要求信息稳定性,即个体理性和无潜在重配这样的事实不能帮助任何用人单位掌握更多的求职者信息。当一个匹配状态不稳定的时候,它就会改变、导致另一个匹配状态的诞生。新的匹配状态如果也不是稳定的,那么它将再次导致一个新匹配状态的诞生。然而,我们证明,任意一个动态随机调整的匹配过程,伴随着信息更新,几乎一定会在有限步调整之后收敛到一个稳定状态。这样的收敛性对不同的信息更新模式是稳健的。

虎高计助教授为我院2019年引进的“常任轨”(Tenure-track)教师,博士毕业于新加坡国立大学,主要研究领域为市场设计/匹配、机制设计、微观经济理论。

附论文摘要

Learning by matching

Yi-Chun Chen and Gaoji Hu

Abstract: This paper studies a stability notion and matching processes in the job market with incomplete information on the workers' side. Each worker is associated with a type, and each firm cares about the type of her employee under a match. Moreover, firms' information structure is described by partitions over possible worker type profiles. With this firm-specific information, we propose a stability notion which, in addition to requiring individual rationality and no blocking pairs, captures the idea that the absence of rematching conveys no further information. When an allocation is not stable under the status quo information structure, a new pair of an allocation and an information structure will be derived. We show that starting from an arbitrary allocation and an arbitrary information structure, the process of allowing randomly chosen blocking pairs to rematch, accompanied by information updating, will converge with probability one to an allocation that is stable under the updated information structure. Our results are robust with respect to various alternative learning patterns.

供稿/图:虎高计 编审:胡倩楠